Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Subscribe RSS

 Kiireinen päivä
30.08.2008 21:16 | Raija

Ajaa köröttelimme Dubsin kanssa eilen Salosta Punkalaitumelle Mäyräkoiraliiton järjestämälle toimintaviikonlopulle. Olin katsonut ajo-ohjeet www.oikotie.fi karttapalvelusta ja niin metsään meni:) Ajelimme pitkin poikin Alastaron metsäteitä ja päädyimme lopulta Pori – Helsinki valtatielle. Siinä vaiheessa luovutin oikotien ohjeet Dubsille ja siirryin navigaattorin opastukseen. Perille pääsimme, mutta hukkakilometrejä tuli lähes 40. Makoisan iltapalan jälkeen yritimme Dubsin kanssa vetäytyä yöpuulle, mutta vieraiden koirien äänet ja hajut pitivät meitä valveilla pitkälti yli puolenyön.

Aamulla kello soitti varttia vaille neljä ja ulkona oli säkkipimeää. Sinne sitä kuitenkin lähdimme pirteänä aamulenkille ja kohti Punkalaitumen metsästysseuran majaa, jossa Dubsi osallistui ensimmäistä kertaa elämässään mäyräkoirien ajokokeeseen. Kokeen keskuspaikalla oli järjestäjien valmistama aamupala, jonka jälkeen kokeen ylituomari Mauri Krusberg piti ylituomaripuhuttelun kertoen kokeesta. Puhuttelun jälkeen suoritettiin koemaastojen arvonta, jokaiselle kokeeseen osallistuvalle koiralle omat maastot ja palkintotuomarit. Maasto-oppaita ei tällä kertaa tarvinnut ottaa mukaan maastoon, koska jokainen palkintotuomari tunsi riittävän hyvin käytettävät koemaastot.

maasto-tuomari-koira arvonnan taulu, T=tunnistusmerkinnän tarkistus

Nostin Dubsille arvalla koemaastoksi Latvan alueen ja palkintotuomariksi saimme Tapio Vähä-Jaakkolan. Aamu valkeni pikkuhiljaa ja lämpötila näytti +6, kaunis syysaamu. Siirryimme autolla metsätielle, puin Dubsin ajoliiveihin ja varmistin gps:in toimivuuden. Sen jälkeen olimme valmiit tositoimiin. Tapio tuomarin luvalla päästin Dubsin irti klo 06.48 ja sinne se pikkuäijä ampaisi… haukku alkoi melkein saman tien ja jatkui yhtäjaksoisesti 52 min. Hakuajaksi Tapio kirjasi 1 min ja ajoajaksi 52 min. Ajoeläin oli jänis ja hyvin se Dubsia juoksutti. 52 minuutin jälkeen haukku lakkasi kuulumasta kuin seinä ja Tapio kehottivat kutsumaan Dubsin pois metsästä. Puhaltelin pilliin ja huutelin Dubsia… sieltähän se ajuri vesimärkänä juoksi luokseni ja pääsi syliin monien kehujen saattelemana. Hyvä poika!

Pienen tauon jälkeen siirryimme uuteen koemaastoon tarkoituksena katsoa kulkeeko Dubsilla peuranajo. Matkalla sinne kävimme katsomassa Tapion kanssa yhden luolaston ja ajattelimme Dubsin saavan levätessä sen ajan autossa. Pikkuäijä oli lepohetkestä eri mieltä ja haukkua paukutti autossa vihaisena sen ajan, mitä me olimme poissa.

Seuraava irtilasku tapahtui klo 08.44. Dubsi kulki kuono maassa ja taas ajo lähti käyntiin. Ylituomari kävi kuuntelemassa tarkastusmatkallaan Dubsin ajoa ja vaihtoi mielipiteitä Tapion kanssa ajosta. Hakuajaksi Tapio kirjasi  6 min ja ajoajaksi 36 min ajoeläimenä nyt ollessa peura. Ajoajan täytyttyä Dubsi piti saada kiinni ajosta. Gps:in mukaan pikkuäijä viillätti puolen kilometrin päässä kuusimetsän takana 4 km/h vauhtia. Ei siinä paljon pillinvihellykseni tavoittanut mäykkyä. Lähdimme autolla lähemmäs Dubsia ja hiekkatiellä sain näköyhteyden Dubsiin ja pillillä ja nimeltä kutsumalla sen tulemaan luokseni.

Se oli siinä, kaksi onnistunutta ajoerää ja kello ei ollut vielä kymmentäkään, kun olimme takaisin majan pihalla. Hyvä me!

Mäyräkoirien ajokokeen koirakohtaisen pöytäkirjan laadinnan jälkeen oli aika hoitaa Dubsia ja jutustella muiden paikalla olijoiden kanssa. Järjestäjien tarjoama maukas lihakeitto lisukkeineen ja jälkiruoka kahvit tekivät hyvin kauppansa mukanaolijoille, kun odottelimme, että jokaisen kokeeseen osallistuneen koiran pöytäkirja laadittiin. Laadintaan osallistui yksitellen jokainen koiran ohjaaja ja palkintotuomari vuorollaan yhdessä ylituomarin ja koetoimitsijan kanssa.

 ruokatauko arvosteluja odotellessa

Kokeen lopussa ylituomari esitti yhteenvedon kokeesta ja julkaisi tulokset:

1. lkn Kjäerragården's OK Trine, MÄAJ-1 88,00p > tuli tässä kokeessa KVA-A:ksi

2. kku Kirsikkamäen Max, MÄAJ-1 77,61p

3. kku Omituisen Otuksen Fiesta, MÄAJ-1 76,44p > tuli tässä kokeessa KVA-A:ksi

4. kku KVA-A Eräopen Trassi, MÄAJ-1 63,61p

5. kku Omituisen Otuksen Etuveto, MÄAJ-2 56,44p

6. kkn Rantakaupin Lysti-Lotta, MÄAJ-0 18,33p

7. kku Kirsikkamäen Nero, MÄAJ-0 9,00p

8. lku Hakiavan Platonov, MÄAJ-0 7,00p

HipHurrraaa! Dubsin ensimmäinen ajokoe ja tuloksena YKKÖNEN 77,61 pistettä. Jo pikkuäijä yllätti kotijoukot taas kerran, mutta ei siinä paljon ehditty hehkuttelemaan, kun oli kiire ehtiä parissakymmenessä minuutissa Hiidenhelmeen ja jalostustarkastukseen.

Nakkasin Dubsin mittaajan syliin ja juoksin hakemaan huoneesta näyttelyremmin. Siinä sitä sitten tehtiin Dubsille jalostustarkastus; mitattiin, kävelytettiin ja tunnusteltiin. Pikkuäijä ei oikein meinannut pysyä touhussa mukana, kun kolme ihmistä syynää joka puolelta, vaikka Dubsia olisi vain ramaissut.

Lopputulos: hyväksytty :)

Ja jottei homma vielä siihen loppunut, niin kiikutin Dubsi vielä DNA näytteen ottoon. Sen jälkeen pääsimme huoneeseemme ja Dubsi painui nojatuolin alle ja mulkoili sieltä minua ilmeellä; älä unta näe, että saisit minut enää mihinkään. Huoneeseen Dubsi saikin jäädä ja minä kävin tutustumassa vielä pienoismäyräkoirien käyttötaipumuskokeeseen. Olipas kiireinen ja tapahtumarikas päivä!

taippariputki pienoismäyräkoirille putkeen houkuttelua sorkalla
mäykky putkessa :) putki kasaan ja tuomarin mukana ehkä seuraavalle koepaikalle

Lisää kuvia photobucketissa


( Päivitetty: 01.09.2008 18:11 )

 - Raija | Kommentit (1)Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Jälkivalio
26.08.2008 23:04 | Raija

Dubsin ihastuksesta, Emrika kaunokaisesta tuli Virttaalla JVA.

Onnittelut valioitumisesta Emrikalle, Tiina ohjaajalle ja Emrikan kasvattajille Mariannelle ja Pentille.

DSC_0023.JPG
Emrika ja Dubsi (tilanne 3-0):)


( Päivitetty: 26.08.2008 23:24 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 MÄAJ palkintotuomarikurssi
24.08.2008 22:51 | Raija

Mäyräkoirien ajokokeiden palkintotuomarikurssi 

23-24.8.2008 Sauvo

Järj. Turun Seudun Mäyräkoirakerho ry. Kurssin johtaja Risto Kellin.

Raija kurssilla...

Kurssille osallistui 17 palkintotuomarin tehtävistä kiinnostunutta, 3 naista ja 14 miestä. Usealla kurssille osallistujalla oli takanaan jo muiden koemuotojen palkintotuomaripätevyys, mutta oli mukana monta ensimmäistä sääntökirjaansa hypistelevää. Lauantaipäivä oli tiukkaa luentoa ja keskustelua MÄAJ:n säännöistä ja sovellutuksista. Sunnuntaina menimme ryhmänä metsään tekemään kaksi koearvostelua, jotka sitten majalla ruodittiin yhteistuumin epäviralliseksi koepöytäkirjaksi. Koekoirina meillä oli FIN KVA-A KROKGÅRDEN'S ALMA ja Kirsikkamäen Osmo, äiti ja sen vuoden ikäinen poika. Päivän päätteeksi saimme  jokainen pähkäiltäväksi 9 koekysymystä, joiden vastaukset vielä ruodimme yhdessä.  Voi sitä ajoaikojen pisteiden laskemista! Mistä pisteistä mikäkin palkintosija; jäniksen ajo tai muun sallitun riistaeläimen ajo, yksi ajoa tai kaksi ajoa, joista lyhyempi xx min ja pidempi xx min, mikä palkintosija? Siinä meni kokeneemmallakin tuomarikokelaalla välillä sormi suuhun:)

Mutta nyt on teoriakurssi takana ja edessä kaksi koearvostelua ennen palkintotuomarin pätevyyden saamista.


( Päivitetty: 26.08.2008 23:03 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Metsästyslaki 28.6.1993/615
20.08.2008 00:00 | Raija

Metsästyslaki säätää koirien kiinnipidosta
Koiranomistajien on hyvä muistaa, että metsästyslain säätämä koirien kiinnipitoaika on 1. päivä maaliskuuta ja jatkuu 19. päivä elokuuta saakka. Tuona aikana ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että koira on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa kuitenkaan pitää muulloinkaan irti toisen alueella eli koira saa olla vapaana ainoastaan luvallisena aikana ja luvallisessa tarkoituksessa.

Koiran pitäminen

51 §
Koiran kiinnipitovelvollisuus
Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;
2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;
3) paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä olevaa koiraa;
4) poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä olevaa koiraa; eikä
5) koiraa, jota koulutetaan 3 tai 4 kohdassa tarkoitettuun tehtävään.
Edellä 1 momentissa tarkoitetusta velvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.

52 §
Koirakokeet ja koiran kouluttaminen
Riistanhoitopiiri voi koirakokeen pitämiseksi tai koiran kouluttamiseksi antaa luvan poiketa 51 §:n 1 momentin velvollisuudesta. Koirakokeen ja kouluttamisen tulee tapahtua siten, että rauhoitettuja riistaeläimiä ei niiden lisääntymisaikana häiritä.

Hirvieläinten rauhoituksen estämättä saadaan hirvieläinten metsästykseen käytettävän koiran metsästyskokeita järjestää ja tällaista koiraa kouluttaa elokuun 20 päivästä joulukuun loppuun. Vastaavasti saadaan muuhun metsästykseen käytettävän koiran metsästyskokeita järjestää ja tällaista koiraa kouluttaa elokuun 20 päivästä helmikuun loppuun. Koirakokeen ja kouluttamisen tulee tapahtua siten, että rauhoitettuja riistaeläimiä ei vahingoiteta.


Dubsin koulutus tulevaan metsästyskauteen pääsi vauhtiin 20. elokuuta alkaen...

Pikkuäijä otti kaiken irti vapaudestaan viilättää pitkin metsää tuhatta ja sataa läpi hakkuualueiden, yli kallioiden kieli roikkuen, kunnei malttanut pysähtyä hetkeksikään juomaan. Trackerin tutka kulki hyvin mukana pujotettuna ajoliivin selkäosaan. Pieni ~7 min ajo Nikkasen pellon tuntumassa kuulosti hyvältä korvissani. Kuulosti myös siltä, että Dubsin haukkuääni olisi tullut matalammaksi, mitä se viime metsästyskautena oli. No, onhan miehisyyttäkin tullut lisää muuallekin ulkonäköön, miksei sitten haukkuunkin. Markku keksi oivan tavan seurata etenemistämme maastossa... kotisohvalta vain paikannuskysely MyWay'hin:)


( Päivitetty: 26.08.2008 22:17 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Jenny 7 vuotta
19.08.2008 15:26 | Raija mummi


 
Perhonen pieni kultasiipi
 saapuu sinun luo,

hyvän onnen toivotuksen
mukanansa tuo.

*

Monta jättihalausta, suukkoa ja
onnentoivotusta päivänsankarille!


 - Raija mummi | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Dubsi - suntuubi.com