Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pohdintaa luonnetestistä

 

*mikä kelkasta tekee uhkaavan koiran mielestä? Se ei pidä mitään ääntä, se ei ole iso… se on tumma, mutta se tuskin tuntuu uhalta. Olisikohan syy naamataulussa, silmien tuijotus? Kelkkakokeessa koiran ohjaajan tulee olla ihan paikallaan mitenkään reagoimatta koiran käyttäytymiseen tai osoittaa omalla käyttäytymisellä (hihnan kiristys) huomaavansa kelkan lähestyvän. Sunnuntaina yksi koirista siirtyi ohjaajansa taakse, ei haukkunut vaan oli katsomatta koko kelkkaa. Kaikki muut näkemäni koirat reagoivat kelkkaan voimakkaasti haukkuen. Yksikään koira ei hyökännyt kelkkaa päin sen liikkuessa, mutta kelkan lopettaessa etenemisen osa koirista siirtyi haukkumaan sitä päin.

Siis, mitä kelkassa on uhkaavaa? Tuomarin sanojen mukaan pimeä kellari on myös uhka, mutta sieltä puuttui kelkan psykologinen uhka. Yksikään koira ei haukkunut kellarissa etsiessään ohjaajaansa. Tämä kelkka jutun psykologia kiinnostaa minua, sillä en ole huomannut Dubsin reagoivan mihinkään muuhun niin voimakkaasti. Dubsi leikkii siivotessa imurin kanssa. Ruohonleikkuukone, traktorit, kaivinkoneet, pyöräilijät ja sauvakävelijät saavat vain mäykyn uteliaisuuden heräämään. Pari haistelua ja homma on sitten selvä. Vastaantulevia nelijalkaisia, kissat ja hevoset haistellaan, mutta toisia koiria Dubsi pyrkii tuijottamaan, jollen saa sen huomiota kiinnitettyä muualle.

*käyttäytyvätkö koirat testissä eri tavoin, mikäli ohjaajana on sille vieras ihminen, tai sen lauman jäsen? Luulisi käyttäytyvän! Kokeeko koira olevansa omillaan, vai turvaako laumansa bossiin?

*kummitus ja rämisevä tynnyri. Testissä ohjaaja ei saa reagoida mitenkään yllättäviin tilanteisiin, vaan on vain käveltävä eteenpäin. Arkielämässä, jos haluamme koiran huomion itseemme ja käytämme vaikka räminäpurkkia niin koira palkitaan heti huomion saatuamme, tai jos ulkona sattuu jotain yllättävää niin rauhoittelemme puheellamme koiraa ja tilanne on ohi. Testissä koira on omillaan.

Mielenkiintoinen testi seurata… sunnuntaina yksi koirista puri tuomaria, joka oli ensin lähestynyt koiraa uhkaavasti kepillä heiluen ja sitten pyrki lähestymään ystävällisesti. Tuomari sanoi koiran olevan pelkopurija, hm. Toinen koira siirtyi tilanteesta toiseen väistäen ohjaajansa taakse ja ollen huomaamatta eteen tulevia ongelmia. Luottiko koira niin ohjaajaansa, että uskoi emännän selvittävän ongelman kuin ongelman koiransa puolesta? :) Entä koira, joka eli valeraskauttaan ja kellahti mielihyvin selälleen rapsutettavaksi, jopa uhkaavan tuomarin. Miten koira olisi käyttäytynyt ilman hormonimyrskyään, olisiko silloin enää ollut mielistelevä?

On tässä  pohdittavaa, toivottavasti löydän jostain lisää perustietoa testistä. Pelkkien pisteiden perusteella Dubsilla voi olla hyvät edellytykset jatkaa jäljestäjän urallaan, jos esikuvana pitää viime vuoden MEJÄ:n Suomen mestaria… LTEP 41 :)

 

©2020 Dubsi - suntuubi.com