Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Subscribe RSS

 Juhannus Petussa ja ampiaisenpisto kotona
24.06.2008 20:52 | Raija

Dubsi suunnisti juhannuksen viettoon Petun saareen pienessä tihkusateessa. Saaressa aika kului lenkkeillen, syöden, saunoen, seurustellen ja nukkuen. Oivallinen keskikesän juhla.

Lauantaina kotona, kun Markku oli tyhjentänyt auton mökkitavaroista, hän lähti Dubsin kanssa lenkille. Pihalla Dubsi nuuskutteli, kuka on käynyt pihalla sen poissaollessa ? Samassa pääsi kova vingahdus ja koira oikopäätä sisälle ja kirputtamaan kylkeään. Mikä tuli???? Ilmeisesti ampiainen pisti…

Kyypakkaus esille ja Dubsille puolitoista tablettia nieltäväksi. Ei pitänyt poika moisesta! Kylkeä jomotti ja pakotetaan nielemään tabletteja! Dubsi pakeni sohvan taakse ja suostui tulemaan esille vasta kun jomotus helpottui. Loppuilta kului Dubsin doogatessa :)

ja minä laskin päiviä. Seuraava mahdollinen koe on kahden viikon päästä. Voimme mennä, jos saamme koepaikan. Kyytabletit > 14 vrk varoaika antidoping sääntöjen mukaan.

lisää Dubsin doogaharrastuksesta


( Päivitetty: 24.06.2008 22:01 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Muurla MEJÄ koe 15.6.2008
24.06.2008 05:01 | Raija

Lauantaina jälkienteko talkooporukka kokoontui aamulla klo 9 Muurlan Metsästysseuran majalle. Dubsi sai jäädä kotiin nukkumaan aamulenkin jälkeen, kun minä suunnistin kotoa puoli kahdeksan maissa kohti Naarilantietä. Majalla oli emäntä Aulin valmistama aamiainen odottamassa. Osa kokeeseen osallistujista ja järjestävän TSMK:n aktiiveja oli tullut paikalle jo edellisenä iltana. Aamiaisen jälkeen järjestäjät kertoivat jälkientekoparien nimet ja jälkien numerot talkoolaisille. Jäljet oli suunniteltu tehtäväksi kahdelle eri alueelle; Metsä-Valkjärven ja Heinässuon maastoihin. Jälkienteko välineet oli osaksi jo valmiiksi laitettu pusseihin, mutta nitoja, niitit ja veripullot piti napata vielä mukaan ja sienet kastella ennen maastoon lähtöä.

Markon kanssa matkasimme Metsä-Valkjärven maastoihin tekemään VOI jälkeä. Auton mittari näytti matkaa kertyvän yhteen suuntaan yli 12 km majalta jäljille. Perillä jaoimme jälkientekotyön. Jako oli tämä: ensimmäisellä kierroksella Marko kulkee edellä suunnistaen ja avomerkaten, minä kuljen perässä piilomerkaten jäljen. Toisella kierroksella minä kuljen edellä purkaen avomerkkejä ja lisäten piilomerkkejä tarpeen mukaan, Markon kulkiessa viimeisenä verettäen jäljen sienellä. Jäljelle tuli ylitettäväksi viisi keväällä auki kaivettua ojaa. Onneksi oli kuivaa, niin että vain yhdessä ojassa seisoi vettä:) Suurimmaksi osaksi jälki kulki hakkuu alueella, jossa kasvoi miehenmittaista koivua ja kuusta.

nuotiopaikka jälkimaastoa

Jäljenteon jälkeen palasimme takaisin majalle syömään ja saunaan. Minä jätin saunan tällä kertaa väliin ja lähdin kotiin pesulla sekä hakemaan Dubsin mukaan majalle. Ilta kului seurustelun merkeissä nuotion äärellä makkaraa grillaten sateen ropistessa grillikatoksen kattoon. Dubsin puolisisko, Kirsikkamäen Iiris oli mukana Keski-Suomen Mäyräkoirakerhon edustajana sunnuntaisessa haastekisassa. Iiriksen mukana oli koepaikalla myös tytär Holli, puolivuotias tulevaisuuden lupaus. Hollin isä on moniosaaja Seidemann’s Igor. On siinä pikkumäykkytytöllä äidin ja isän puolelta annettu syntymälahjaksi taipumuksia moneen:) Ilta kymmenen jälkeen palasimme Dubsin kanssa nukkumaan kotiin ja keräämään tarvikkeet seuraavan päivän koetta varten.

Vettä satoi koko yön jatkuen aamupäivän. Ajatuksiin tuli väkisinkin ne avo-ojat, paljonkohan niihin on kertynyt vettä? Laitanko saappaat vai maastolenkkarit jalkaan? Ovatkohan punaiset tarjousmerkkilaput pysyneet kiinni puissa kertomassa missä jälki kulkee? Riista on varmasti ollut yön makuulla sadetta pitäen, joten aamusta tulee näkyviin tuoreita jälkihavaintoja.

Sunnuntaiaamuna kello soitti hereille klo 05.30. Aamutoimet, lenkitykset, auton pakkaus ja klo 07.20 koepaikalle papereiden tarkistukseen ja aamupalalle. Ylituomari Markon alkupuhe, vastaavan koetoimitsija Virpin tervetulotoivotukset koeväelle ja jälkien arpominen menivät nopeasti. Dubsille tuli koejälki nro 5, oppaaksi Virpi, tuomariksi Jukka. Minä pääsin oppaaksi tekemälleni jäljelle nro 7, mikä tuli koejäljeksi Kirpulle ja Ristolle. Kirpulta puuttui enää yksi VOI1 tulos, jotta se tulisi jälkivalioksi. Arvonnan jälkeen oli aikaa seurustella majalla, koska Jukka tuomarilla oli arvosteltavana ensin pari AVO jälkeä, ennen kuin hän siirtyisi VOI jälkiin. Pohdintaani, pitäisikö Dubsi totuttaa jäljestämään valjaissa vinttikoirapannan lisäksi, sai lisää harkittavaa, kun Neron omistajat näyttivät Neron jälkivaljaita. Hyviltä näyttivät. Sellaiset on hankittava kokeiltavaksi.

Vilmalle jälkiarvonta oppaat valmiina

Yllättävän nopeasti tuli aika lähteä maastoon. Suunnitelmiin oli tullut muutos; Jukka ottikin viitosjäljen toisena arvosteltavaksi. Dubsi kiinni jälkinaruun ja menoksi. Kasvattaja Risto lähti katsomaan Dubsin suoritusta. Jälki kulki pitkin hakkuu aluetta, jossa oli herkullista taimikkoa syötäväksi sorkkaeläimille…

Dubsin jäljestys alkoi klo 10.37, oppaana oli Virpi, jäljen ikä 21 tuntia 52 minuuttia.
Tuomari Jukka Korsberg

Koeselostus: Hyvä lähtö ja ohjaus jäljelle, jota edetään reipaasti maavainulla, sopivaa vauhtia, makaus merkataan, kunnes tullaan sorkanjäljille, jotka vievät koiran ensimmäiseen hukkaan. Puhdasta jälkeä katkolle, josta lähtee riistapolkua toiseen hukkaan. Katkon jälkeen melko pian koira ottaa vainun hirvestä, jonka me näimme ja lähtee sen perään kolmanteen hukkaan ja koe keskeytetään. Koiralla on tosi hyvät taipumukset jäljestämiseen, mutta tänään lähistöllä oleilevat sorkkaeläimet eli tuoreet hirvenjäljet ja ehkä myös peuran jäljet vievät ylivoimaisen voiton koejäljestä.

Pisteet 0
Palkinto VOI 0

Hukkien jälkeen kuljimme Virpin kanssa harjoitusmielessä jäljen loppuun Riston ja Jukan palatessa autoille. Loppujäljelläkin Dubsin mielenkiinto herpaantui pari kertaa verijäljeltä riistan jäljille, joten ilman edessä poukkoilevaa hirveäkin olisi koetulokseksi tullut varmasti 0. Loppujäljestä Dubsi selvästi joutui ymmälleen jäljelle palauttamisista; mitä tässä nyt oikein kuuluu tehdä, se tuntui ihmettelevän. Kaadolla käyttäytyminen oli ok. Annoin jopa Dubsin kantaa sorkkaa vähän matkaa, jotta mielenkiinto sorkkaan ei taistelumme seurauksena sammuisi. Alkukeväällä Dubsin mielestä sorkka oli yksin sen, koska se sen oli löytänytkin. Sorkkaa puolustettiin murinalla niskavillat jäykkinä. Nyt sorkasta luopumista on harjoiteltu onnistuneesti, jopa niin hyvin, että mielenkiinto sorkkaa kohtaan on hiipumassa. Kaadolla vain vähän nuuhkaistaan sorkkaa ja sen jälkeen siirrytään viereeni odottamaan peuranlihapalkintoa. 

Oman koejäljen suorituksen jälkeen oli aikaa odotella opastamista. Risto nukkui omassa autossaan Kirppu takaluukussa. Minä luin lehtiä ja kuivattelin vaatteita auringossa Dubsin tarkkaillessa metsää omassa häkissään. Soitin Markulle Sallaan Dubsin koesuorituksesta ja kerroin hirvestä koejäljellä. Keskustelu meni suunnilleen näin:

-         Dubsin jäljellä oli hirvi.
-         Kielsitkö?
-         Kumpaa, Dubsia vai hirveä?
-         :) :) :)

vaatteiden kuivattelua odottelua
Dubsi Daa Sissi palaa jäljeltä sorkka suussaan

Iltapäivällä tuli Kirpun vuoro lähteä koejäljelle. Rauhallista, itsenäistä, tarkkaa nuuskuttelua. Ojat, ne vetiset ojat ylitettiin mallikkaasti, kulmat vähän oikaistiin. Viimeisellä suoralla oli mäyrän kaivauksia, Kirppu kävi tarkistamassa paikat saaden minulle muutaman lisälyönnin ja mieleen manauksen, jos nyt tulee hukka! Mutta Kirppu palasi ilman kehotusta jäljelle ja löysi kaadon. Suorituksen jälkeen pääsin purkamaan jälkimerkit pois, taas ne ojan ylitykset ja kapuamiset pitkin rinnettä, nyt vain kuljin jäljen nurinpäin. Hmmmm, napsin pois piilomerkkejä ja tuntui kuin olisin merkinnyt jokaisen rungon mikä jäljen varrella oli:) Muovikassiin kertyi melkoinen kasa käytettyjä tarralappuja, valkoisia paperiliuskoja, niittejä, punaista ja sinistä merkkausnauhaa.

Majalla oli arvostelujen julkaisu jo lähes alkamassa, kun palasin jäljen purusta. Söin lautasellisen keittoa ja kävin vaihtamassa ylleni kuivat vaatteet. Saunassa jäi käymättä, koska oli miesten saunavuoron aika. Dubsin kasvattaja Terhi oli tullut seuramaan arvostelujen julkaisua. Dubsi nollatuloksen kuittasi muiden kirsikkamäkeläisten täysosumat.

-         Kirsikkamäen Nero AVO1 48 pist., kokeen paras AVO -luokan koira
-         Kirsikkamäen Iiris VOI1 48 pist., kokeen paras VOI -luokan koira
-         Kelliinin Risto ohjasi Kirpun, Woodwindin Abragadabran jälkivalioksi

koearvostelujen tulosten odottelua Virpin loppupuheenvuoro
Janne hakee Virpiltä AVO1 48 pist palkinnon Risto hakee Kirpun arvostelun tuomari Jukalta
Keski-Suomen Mäyräkoirakerhon ryhmä haasteottelijat

Lisää kuvia Muurlan kokeesta


( Päivitetty: 24.06.2008 19:30 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000

 Pettu
02.06.2008 19:24 | Raija

Dubsi vietti viikonlopun Petun saaressa

Aiemmin suunniteltu Mylkarin saaren matka peruuntui, kun vanha herra Snoopy (belgianpaimenkoira) vietti siellä vilvoittavan viikonvaihteen ja molempien urosten vapaanaolo pikku saaressa oli mielestäni liian arveluttavaa. Dubsi ja Snoopy pärjäävät hyvin yhdessä lenkillä, kun eivät ole pahemmin huomaavinaan toisiaan ja ovat narunjatkeiden ohjattavissa, mutta vapaana touhutessaan tilanne voisi olla toinen. Snoopy kiertää yleensä kaikki toiset koirat kaukaa ja Dubsi taas on innokas kukkoilija. Häntä sojossa ylhäällä ja tassut maata kuopien se heittää haasteita uroksille. Onneksi ei sentään hauku. Dubsin ollessa pentu, se ryntäsi Snoopyn luo ja Snoopy pakeni isomummin nojatuolin kautta auton tavaratilaan kauhuissaan tomerasta mäykystä :) 

 Petussa Markku teki metsikön raivausta ja me Dubsin kanssa lenkkeilimme. Saaressa on paljon kauriita, joten lenkkeily sujuu parhaiten hiekkateitä pitkin. Metsässä Dubsi viuhtoo mennä nelivetona pitkin pusikkoja talutushihna sotkeutuneen joka näreeseen. Hiekkatielenkkimme kiertää puoli saarta ja on pituudeltaan 6,2 km, sopivalla vauhdilla kulutamme siihen aikaa puolitoista tuntia. Aikaa kuluu pientareita nuuskutellessa ja merkkaillessa samalla kun minä katselen luontoa.

kartanon vanha piha-aita yllättäen ilmestynyt vieras lenkkiseuralainen
yöperhosten keräilyliinoja oli pitkin hiekkatien vartta
Tilda Trobergin tie portilla
MEJÄ treeni alueeksi? merenrantaa

Lauantai-illalla söimme uusia perunoita ja silliä, tämän vuoden ensimmäiset. Dubsilla oli makkarapäivä, Perniön täyslihagrillimakkaraa :) Saunan jälkeen olin ainut, joka kastautui meressä. Dubsi varoi visusti kastelemasta tassujaan. Oletettavasti se tuumii, että jos sen olisi tarkoitus uida, niin sillä olisi tassuissa räpylät :) Vasta sunnuntaina, lenkin jälkeen Dubsi suostui kastelemaan itsensä naamioiduttuaan sitä ennen kauriin makauksella.

pääsisinpäs tuonne kaurisjahtiin  varjojen tie
miehet turinoivat paljon puhuva katse

Hiljaista oli vielä merellä ja lossillakin oli vain pari autoa mennen tullen. Valmistumisjuhlat pitivät varmasti mökkiläiset vielä pois saaresta. Hyvä niin, ettei tarvinnut harmitella aiheuttamaamme moottorisahan ääntä.


( Päivitetty: 03.06.2008 00:51 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 5.000
©2020 Dubsi - suntuubi.com