Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Subscribe RSS

 MEJÄ koe Sauvossa 24. - 25.5.2008
30.05.2008 23:20 | Raija

MEJÄ koe pidettiin Sauvossa 25.5.2008, järjestäjänä Lounais-Suomen Spanielikerho ry. Ylituomarina Jukka Korsberg, muut tuomarit: Taina Ketola, Marko Saarni ja Pekka Tuomi. Vastaava koetoimitsija Kirsi Niittymäki, sihteerinä Marianne Mamia, ratamestarina Keijo Kaskinen ja Pentti Mamia.

Kokoonnuimme lauantaina 24.5.2008 Sauvoon Sauvon-Merikulman metsänkävijöiden majalle. Paikalla piti olla viimeistään klo 9, joten lähdin kotoa hyvissä ajoin ennen kahdeksaa. Auton lämpömittari näytti +5°, mutta aurinko paistoi ja päiväksi luvattiin lämpötilan nousevan lähelle kahtakymmentä astetta. Osa talkoolaisista oli tullut paikalle jo perjantaina asuntovaunujen ja telttojen kanssa, mutta suurin osa tuli vasta lauantaiaamuna. Majalla odotti runsas aamiainen seisovasta pöydästä. Aamiaisen jälkeen saimme tietää jälkiparimme ja mitkä jäljet olivat meillä urakoitavana. Ratamestari Keijo antoi suunnistuskartat ja ohjeet siitä, mistä jälkinumeromme löytyvät. Saimme Tiinan kanssa tehtäväksi AVO jäljet 31 ja 32, jotka sijaitsivat noin 7 km majalta Halikkoon päin. Saimme mukaamme vielä valmiiksi pakatut jälkientekopussit ja ulkoa nappasimme mukaamme veretyspullot. Vähän hymyilyttivät ne veripullot; valittavana oli esim. puolen litran koskenkorvaminttu-, aramisbrandy-, finlandiavotkapulloja täytettynä 3 dl:lla verta. :)

Jälkien alkumerkit löytyivät helposti ja hyvässä yhteisymmärryksessä Tiinan kanssa päätimme, että ensimmäisellä kierroksella minä suunnistan ja hän avomerkkaa sekä piilomerkkaa jäljen maastoon, toisella kierroksella hän poistaa avomerkkejä ja lisää tarvittaessa piilomerkkejä ja minä veretän jäljen. AVO 31 oli merkitty nousemaan heti ylös melkoista rinnettä avokallion päälle. Pähkäilimme minne saamme laitettua alkumakauksen ja 10 metriä opastettavaa osuutta. Veimme lähdön rinteeseen, josta pääsi kapuamaan hyvin ylös. Siitä jälki jatkui suoraan mäen yli ja alas vastakkaista rinnettä. Kulma ennen pusikkoa ja jälki jatkumaan yli kaatuneiden puiden kallion syrjää pitkin taas ylös mäelle, jonne sijoitimme seuraavan kulman. Sieltä loivalla kaarteella alas kosteikkoon ja taas vähän rinnettä ylös, - siihen kaato. Tiina varasi tämän jäljen opastettavaksi. Meidän ollessa jälkien teko puuhassa oli maanomistaja käynyt tarkistamassa, että millä asialla me siellä liikuimme. Kerroimme kokeesta ja lupasimme poistaa huomenna kokeen jälkeen KAIKKI merkit pois maastosta. Keskustelu päättyi hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kuvassa AVO 31 jäljen keltaiset alkumerkkirusetit siistissä jonossa kohti rinnettä ja alkumakausta. Taustalla näkyy punainen veretyslappu, johon kirjasimme jäljen numeron, tekijät ja veretysajan. Lapussa oli valmiina yhteystiedot ratamestariin, jos merkkimme herättäisivät kummastelua ohikulkijoissa.

Siirryimme tekemään AVO 32 jälkeä, joka oli merkitty alkamaan rinteen suuntaisesti. Siihen sai hyvin alkumakauksen ja opastettavan osuuden. Rinteessä oli useampia riistapolkuja ja peuran sekä kauriin jätöksiä. Jälki kulki pitkin rinteen reunaa, kulki ja kulki, matkaa kertyi, mutta rinne oli niin jyrkkä, ettei mistään päässyt nousemaan ylös. Lopulta vastaan tuli kohta, josta voisi päästä kapuamaan ylös. Sen alapuolelle kulma ja jälki ylös kalliolle, ylös kalliolle, ylös kalliolleJ kalliota pitkin, kunnes alhaalla näkyi peltoaukeama, siihen kulma. Tämä osa jäljestä olisi lyhyempi, mutta ensimmäinen osa oli ehkä ylipitkä. Kolmas osuus jatkui kallion päällä, kunnes vastaan tuli sellainen jyrkänne, mistä ei helpolla alas päässyt. Jaa, mitäs nyt tehdään? Ei auttanut, minun olisi pitänyt osata suunnistaa jälki vähän enemmän vasemmalle, nyt oli purettava merkkejä ja suunnistettava osa lopusta uudelleen. Huomenna olisi kerrottava tuomarille, miten oli käynyt. Loppujälki saatiin suunnistettua melkoisella kaarteella alas kaadolle. Paluu autolle, vähän juotavaa ja verettämään jälki. Alku meni mukavasti, mutta ennen kulmaa huomasimme jäljen vieressä luonnollisen makauksen… miten emme olleet sitä huomanneet jälkeä suunnistaessamme? Piti muistaa mainita siitäkin huomenna tuomarille. Loppu veretys sujui ongelmitta.

AVO 32 piilomerkkejä puihin

luonnollinen makaus jäljen sivussa

punaisia avomerkkejä puihin

ensimmäinen kulma tähän

toinen kulma tähän

kaato tänne

Majalle palasimme klo 15 jälkeen, merkitsimme valmiiseen listaan veretysajat ja kävimme valmiiseen ruokapöytään. Jälkkärinä oli muuten tuoreista hedelmistä tehtyä hedelmäsalaattia, ihanaa. Rupattelua muiden kanssa ja kotiin saunomaan, vaikka majallakin oli sauna lämpimänä. Tiinan kanssa pohdimme, miten saisimme puolitettua kaatokäyttäytymistä. Tiinan Emrika ei ole kiinnostunut sorkasta. Meillä taas Dubsi on ominut sorkan niin, että sen on saanut pois vain avaamalla leuat ja ärinä on ollut melkoinen. Tilanne on alkanut korjautumaan, kun keksin antaa palkkioksi Dubsille hänen herkkuaan, peuranlihaa. Nyt ei sorkasta enää taistella :)

Sunnuntaina herätyskello soi jo viideltä Salossa, sillä koirien papereiden tarkistus alkoi jo klo 7.30 majalla. Kaikki osallistujat olivat hyvissä ajoin paikalla. Aamiaisen jälkeen siirryimme ulos kuuntelemaan ylituomari Jukan puhuttelua ja koevastaava Kirsin selvittelyä kokeen kulusta. Sen jälkeen alkoi jälkien arvonta, ensin VOI jäljet, niitä oli 13 kpl. Sitten 12 AVO jälkeä. Tiina ilmoittautui oppaaksi jäljelle AVO31 ja sai Emrikalleen koejäljeksi AVO36. Minä ilmoittauduin oppaaksi jäljelle AVO32 ja Dubsi sai koejäljekseen AVO33. HUH, opastus ja oma koejälki peräkkäin, taitaa tulla kuntotesti. :)

koejälkien arvonta alkanut

arvonta jatkuu

Waldo, Vertti ja Nero odottavat laukauksen sieto testin alkua

VOI ryhmän koiria odottavat testiin pääsyä

Arvonnan jälkeen kokoonnuimme koirinemme oman tuomarimme luo ja siirryimme yhdessä ryhmänä laukauksen sieto testiin. Kaikki läpäisivät sen. Nyt olimme valmiit maastoon. Tiina oli ensimmäinen opas, joten hän otti majalta mukaansa peuransorkan, veripullon ja olisi ottanut vielä tuomari Pekan ja hänen eväänsäkin, mutta Pekkapa halusi tulla omalla autolla koejäljille. Autoletkana siirryimme ensimmäiselle jäljelle, Tiina ensimmäisenä, sitten tuomari Pekka ja englanninspringerspanieli Waldo ohjaajansa Annen kanssa, viimeisenä tulin minä odottelemaan kaadolta löydettyä sorkkaa ja veripulloa. Tiina kävi viemässä sorkan kadolle ja tuomari Pekka kyseli Annelta Waldon kutsumanimeä ja ikää. Ennen lähtöä alkumakaukselle Tiina kertoi yksityisesti tuomarille jäljestä, sen jälkeen tuomari kysyi vielä, onko jollain jotain kysyttävää? Jos on, niin sitten asiat selvitetään ja vasta sen jälkeen, kun koiranohjaaja on valmis, koe voi alkaa. Tämän jälkeen Tiina opasti tuomarin ja koirakon jäljelle ja minä jäin pitämään kaikille peukkuja autojen luo Dubsin kanssa. Kului yli puoli tuntia ennen kuin näen Pekan, Annen ja Waldon sorkka suussaan palaavan autoille. Tiina oli jäänyt heti purkamaan jäljen kaadolta alkumakauksille päin. (Jäljen purkusuunta) Tuloksesta ei puhuta ja minä sain sorkan Waldolta ja lähdin kiikuttamaan sitä AVO 32 kaadoksi.
 

Koe ohi

Waldo löysi kaadon ja sorkan

Vein sorkan kaadolle ja laitoin siihen vähän uutta verta. Poistuessani kaadolta purin kaadolta tielle olevat avomerkit pois ja jätin sinne eilen laittamamme piilomerkit, jotta osaan tulla purkamaan jäljen myöhemmin pois. AVO 32 alkumerkin luona odotti jo seuraava koirakko valmiina lähtemään jäljelle, cockerspanieli Vertti ja ohjaaja Eija. Tehtiin samat alkuselvittelyt kuin ensimmäiselläkin jäljellä. Muistin kertoa tuomarille luonnollisesta makauksesta ja harhasuunnistuksestani. Eija kyseli myös viime hetken ohjeita Pekalta ja kertoi olevansa ensikertalainen. Näytin alkumakauksen ja Eija ohjasi Vertin jäljelle. Loppu olikin Vertin hommia, me vain seurasimme. Kadolla sain sorkan ja kiikutin sen autolle, missä seuraava opas Anne odotti sorkka ja veripulloa viedäkseen ne seuraavalle jäljelle. Dubsin koejäljelle.

pitkästynyt Dubsi riiputtaa alaleukaa autossa :)  Mentäis jo, jooko?

Pekka jäi kirjoittamaan arvosteluaan ja minä laitoin Dubsin kuntoon koetta varten. Pian pääsimme alkamaan. Jälki kulki aluksi raivausalueella, sitten kallion reunaa. Tuomari varoitti liukastumasta, mutta minäpä en yrittänytkään taiteilla alas rinnettä vaan tulin sovinnolla pyllyliukua pitkin sammalia ja jäkäliä. Dubsi piti yllä sopivaa vauhtia, eikä antanut narun kiristymisen keskeyttää etenemistään. Mäen alla oli viinimarjapensastarha ja Dubsi tarkisteli pensaiden alusia. Ajattelin… ja jäniksenajo tähän nyt, mutta onneksi Dubsi kääntyi takaisin verijäljelle ja seurasi sitä mustikan varpujen seassa. Vanha metsäautotie ylitettiin liukkaasti ja päädyttiin lopulta hakkuuaukion reunassa olevalle kaadolle. Tuomari tarkkaili Dubsin kaatokäyttäytymistä ja sitten kätteli minut sekä oppaan ja antoi luvan kehua koiraa. Houkuttelin Dubsin pois kaadolta taskussani olevan peuranlihapussin avulla ja Anne sai korjattua sorkan talteen. Dubsi kävi vielä maistelemassa kaadon alla ollutta maata saatuaan oman palkkiopussinsa syötyä. HUH ohi oli, palasimme autolle. Tuomari jatkoi matkaa seuraavalle jäljelle, Anne jäi purkamaan jälkeä ja minä palasin Dubsin kanssa AVO32:lle purkaakseni sen.

Opastuksen, ohjaamisen ja jäljen purun jälkeen palasin majalle. Palautin opastemerkit ja kävin merkitsemässä, että AVO32 oli purettu. Ruoka odotti seisovassa pöydässä ja ihanaa hedelmäsalaattiakin oli vielä. Söin ja jutustelin muiden osallistujien kanssa. Kertasimme tapahtumia päivän ajalta ja suunnittelimme tulevaa. Seuraavaksi odotti kuuma sauna, sai pestä päivän hiet pois ja laittaa puhtaat vaatteet päälle. Nestetankkauksen jälkeen oli hyvä aika lenkittää Dubsia, koska osa VOI porukasta oli vielä metsässä. Klo 16 jälkeen kaikki olivat palaneet majalle, sihteeri oli saanut kirjoitettua arvostelut, ruuat oli syöty, kahvit oli juotu, kaivosta oli loppunut vesi. Oli aika julkaista tulokset.

Koevastaava Kirsi kiittää kaikkia mukana olleita ja ratamestari Keijo odottaa palkintopöydän vieressä arvostelujen lukua ja palkintojen jakoa.

Ylituomari Jukka lukee Kennelliitolle menevän koeselostuksen

Ensin ylituomari luki koeselostuksen ja kiitti kaikkia, sitten koevastaava ojensi huomionosoitukset keittiötalkooporukalle meidän taputtaessa kiitokset. Jokainen tuomari luki arvostelunsa arvostelemistaan koirista ääneen. Järjestys oli pienimmistä pistemääristä isoimpaan. Jokainen koiranohjaaja kävi hakemassa arvostelunsa ja samalla sai mahdolliset palkinnot+taputukset. Myös voittaneen jäljen tekijät palkittiin. Arvostelujen julkaisun jälkeen kiiteltiin tuomarit ja onniteltiin voittajia. Koe oli ohi. Kiitos mukavasta viikonlopusta, erityisesti TiinaJ:lle, Mariannelle ja Neron kivalle perheelle.

Kuvia sekalaisessa järjestyksessä,  yhteensä 20 kuvaa


 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Meidän miehet kunnostautuivat tänä viikonloppuna
25.05.2008 22:34 | Raija

Markku ampui karhumerkin.

Dubsi sai MEJÄ kokeessa AVO 1 tuloksen kokeen parhaimpana AVO luokan koirana. Tänä vuonna neljä koetta ja tuloksina kaksi AVO 0 ja kaksi AVO 1 tulosta. Pitänee varmasti kysellä tältä itsenäiseltä pikkujätkältä: ”Huvittaisiko tänään MEJÄstys?” :)

Dubsin jäljestys alkoi klo 11.40, oppaana oli Anne, jäljen ikä 22 tuntia 10 minuuttia.

Tuomarina Pekka Tuomi

KOESUORITUKSEN ARVOSTELU

a)      Jäljestämishalukkuus                        6  pist         (0-06)
b)      Jäljestämisvarmuus                        12  pist         (0-12)
c)       Työskentelyn etenevyys                   9  pist         (0-10)
d)      Lähdön, kulmauksien, makauksien ja katkon selvittämiskyky sekä tiedottaminen/kaadolla haukkuminen                                        14  pist        (0-14)
e)      Käyttäytyminen kaadolla                   3  pist         (0-03)
 f)       Yleisvaikutelma                                5  pist         (0-05)


49 pist       AVO 1

KOESELOSTUS: Itsevarma koira lähtee jäljelle kommenttiakaan kaipaamatta. Etenee jälkitarkasti.  Os. 2 takavarmistus  –  lenkkiä peuran jäljillä.  Makaukset  merkkaa sekä kaatoa nuolee tehokkaasti. Upea pari, hiljainen työskentely, tulevaisuus odottaa ruusukkaana.

Dubsi ja AVO1 49 pist. pokaali.     Mitäs' tällä tehdään?

Raijan komentti: VOI, VOI, VOI nyt se työ vasta alkaa…( Päivitetty: 27.05.2008 01:24 )

 - Raija | Kommentit (2)Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 SURU
08.05.2008 11:00 | Raija

Isomummi, Raijan äiti, nukkui pois 6. toukokuuta 2008 aamulla Liedossa asuttuaan viikon vanhainkodissa.

 Äidille, Isomummille

 Tuli hetki yön hiljaisen
ja luoksesi rauha ikuinen.
Ei täältä kauniimmin lähteä vois
kuin unessa hiljaa nukkua pois.
 
 Älkää itkekö sitä, että hän lähti luotamme,
iloitkaa siitä, että hän eli meitä rakastaen
.

( Päivitetty: 10.05.2008 17:07 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Syntymäpäivä
06.05.2008 00:02 | Raija

Tänään, 6. toukokuuta Dubsi täyttää kaksi vuotta.

Ajattelija (syntymäpäiväkortti)


( Päivitetty: 10.05.2008 17:06 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 MEJÄ koe 3. - 4.5.2008, Marttila
04.05.2008 22:41 | Raija

Dubsin jäljestys alkoi klo 9.30, oppaana oli Merja, jäljen ikä 22 tuntia 35 minuuttia.

Koeselostus: Dubsille osoitetaan huolellisesti alkumakaus, josta alkaa jälkitarkka ja ripeävauhtinen jäljestys. 1. osuus suoraan jäljen päällä aina kulmalle asti, jonka oikaisee. 2.osuuden alussa käy jäljen sivussa katsastamassa ”romuuttamon”, mutta palaa itsenäisesti jäljelle. Vielä ennen kulmaa virkistäytyy ojassa, tarkistaa kulman ja rengastaen uudelle osuudelle. 3.osuudella metsäautotie teettää hetken töitä, mutta jälleen rengastaen verijälki löytyy. Suoraan kaadolle, jonka omistaa. Hyvä ja äänetön suoritus oivalta jälkiparilta.

Pisteet 45
Palkinto AVO 1

tuomarina Marko Saarni

”romuuttamo” = metsässä oli ns. yksityinen kaatopaikka, jossa oli käytöstä poistettua tavaraa. Dubsi kävi sivumennen tarkistamassa löytyisikö jotain käyttökelpoista :)

Nyt en jaksa enempää kertoa kokeesta, ehkä huomenna:) Ilma oli kesäisen lämmin ja niin oli tunnelmakin Mariannen, Pentin, Marin, Toinin ja kaikkien kokeeseen osallistuneiden ansiosta. Kiitos mukavasta viikonlopusta.

Lisätty kuvia Marttilan MEJÄstä (6kpl)
Lisätty kuvia Marttilan MEJÄstä (7kpl)
Lisätty kuvia Marttilan MEJÄstä (10kpl) = yht 23 kuvaa


( Päivitetty: 10.05.2008 17:06 )

 - Raija | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Dubsi - suntuubi.com